Indie to zróżnicowany, olbrzymi kraj więc nie nikogo zapewne nie dziwi, iż w niektórych regionach je się coś innego niż w pozostałych. Na wschodzie, czyli w Bengalu bardzo popularne są ryż i soczewica a także ryby. Tutaj jada się o wiele mniejsze porcje niż w innych regionach Indii.

Je się tutaj bardzo dużo smażonych placków, ale także chlebków i ryżu. Kucharze ze wschodnich rejonów Indii umieją przyrządzać słodkie potrawy z białego sera. Na południu Indii znajdziemy szereg potraw wegetariańskich, bowiem nie je się tutaj wołowiny.

Tutejsze posiłki są ostrzejsze niż gdzieś indziej i spożywa się je tradycyjnie palcami, ale tylko prawej dłoni bowiem lewa jest w Indiach uważana za nieczystą. Tutaj jada się także curry. W tym regionie znajdziemy także kuchnię madraską, w której ważnym składnikiem są kokosy, a dokładniej ich miąższ i mleczko.

Na śniadania serwuje się tutaj naleśniki z mąki ryżowej zwane dosa i placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar czyli mieszanki ostrych przypraw smażonej z czarną fasolą lub soczewicą.