Kiedy chcemy zjeść coś naprawdę smacznego, co pochodzi z kuchni orientalnej warto pojechać tam na miejsce. Jeśli jednak z jakichś przyczyn nie możemy podróżować po Azji przyjrzyjmy się daniom Orientu, choćby potrawom indyjskim. Zwykły posiłek hinduski składa się zazwyczaj z dwóch lub trzech dań.

Obowiązkowo w menu musi znaleźć się soczewica, ryż, marynaty, jogurt oraz sos chutney. Ilość potraw oczywiście zwiększa się z okazji uroczystości takich, jak rodzinne czy państwowe lub religijne święta. Wówczas przygotowuje się więcej dań mięsnych i rybnych zaś w domach wegetarian dań z warzyw oraz różnego rodzaju sosów i sałatek.

Niekiedy ryż może być zastąpiony chlebkami indyjskimi tak zwanymi podpłomykami, na które w Indiach mówi się ćapati. W bogatych domach podaje się i ryż i chlebki. W ramach deseru podaje się orzechy, świeże lub suszone owoce albo nasiona i orzeszki mocno przyprawione korzeniami zwanymi pan a także napar z korzeni ułatwiający trawienie.

Może to być napar z nasion kopru włoskiego lub kardamonu.