Nietrudno zauważyć, że od kilku lat w Polsce niezwykle popularna jest kuchnia japońska czyli, jakby nie było, jedna z odmian kuchni orientalnej. Ma to związek z tym, że cała kultura japońska jest u nas w kraju z zaciekawieniem obserwowana. A kuchnia jest jej olbrzymią częścią.

Japończycy jedzą głównie ryż, owoce morza oraz sushi. To ostatnie w Polsce jest jedną z najbardziej lubianych potraw ostatnich lat. Polacy nie tylko chodzą do restauracji, gdzie serwuje się sushi czy pyszne japońskie zupy i napoje jak choćby bardzo popularny w Japonii sok z aloesu, a także japoński alkohol czyli sake.

Równie często sami starają się przyrządzać potrawy japońskie. Bardzo popularne są więc warsztaty kulinarne, na których ludzie uczą się przyrządzania japońskich potraw. Ich ważnym elementem jest omówienie przez kucharza, który prowadzi składników, które wykorzystuje się do przygotowania tych dań.

Bowiem ich jakość i smak mają olbrzymi wpływ na jakość przyrządzanych potraw.