Okazuje się, że kuchnia orientalna to zabawa smakiem i wyglądem potraw. Nie oszukujmy się polska kuchnia nie wygląda wcale dobrze.

Wielkie, smażone kotlety, porcje ziemniaków i surówki nie stanowią zbyt atrakcyjnej kompozycji na talerzu. Jedzenie pływające w sosie czy flaczki także nie wyglądają najlepiej.

Zupełnie inaczej jest z orientalnymi, egzotycznymi potrawami. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu.

Wystarczy spojrzeć choćby na sushi. Te równiutko poukładane, proporcjonalne porcyjki wyglądają tak, że każdy ma ochotę ich spróbować, ale także je sfotografować.

To jedzenie jest tak estetyczne i kolorowe, że trudno być wobec niego obojętnym. Podobnie zresztą wyglądają inne potrawy kuchni orientalnej, choćby chińskie pierożki czy gotowane na parze warzywa, albo podawane w pięknych misach dania indyjskie.

Na samą myśl o tym cieknie nam ślinka. A kiedy przypomnimy sobie, jak te dania smakują i pachną to tym bardziej mamy ochotę na wyprawę do jakiejś orientalnej restauracji.