Tym, co wyróżnia kuchnię orientalną na tle innych są z pewnością stosowane tam przyprawy. Jeśli ktoś z nas był w Indiach wie, że tam wszystko wygląda i pachnie inaczej.

Mówi się, że ilość i rodzaj przypraw w kuchni indyjskiej spowodowane są tym, iż w kraju tym nie jest zbyt czysto więc za pomocą ostrych przypraw jesteśmy w stanie dezynfekować potrawy i wodę, która może nam zaszkodzić. Jednakże nie tylko fakt, iż są one ostre czyni te przyprawy wspaniałymi.

Najważniejszy jest ich smak i aromat. Połączenia orientalnych przypraw sprawia, że posiłki są niezwykłe.

Smakują zupełnie inaczej niż kuchnia europejska. Rozgrzewają i smakują nawet tym, którzy lubią tradycyjne smaki.

Warto więc, podróżując po Indiach czy innych krajach Orientu kupić sobie trochę przypraw z tamtych rejonów. Można je potem używać przez cały rok, nawet dodawać do naszych, polskich potraw i dzięki nim całkowicie zmieniać ich smak.

Można tez dodawać je choćby do kawy czy herbaty, bo niektóre idealnie się do tego nadają.